lundi 9 juillet 2012

ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ...

  
ΒΡΈΣΤΗ: 165 βομβαρδισμοί . 480 συναγερμοί. Οι πρώτοι βομβαρδισμοί των συμμάχων ξεκίνησαν το 1941 και τελείωσαν με την απελευθέρωση  της πόλης στις 18 Σεπτεμβρίου 1944. Από τις 7 Αυγούστου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου ρίχτηκαν 30. 000 βόμβες και 100. 000 οβίδες. Ιστορικά αυτό το διάστημα λέγεται "Η κόλαση της Βρέστης".


Η καταγωγή των Λε Μπαρόν ήταν αστική: Ο παππούς μου, Βίκτορ, χρημάτισε επικεφαλής της αρχιτεκτονικής υπηρεσίας στο δήμο του Παρισιού. Ο Ρότζερ (ο πατέρας μου) σπούδασε στο περίφημο Λύκειο Λουί-λε-Γκραν και μεγάλωσε  στο δέκατο έκτο  διαμέρισμα, μια από τις πιο ακριβές περιοχές στον κόσμο. Του βρήκε ο πατέρας του, αμέσως μετά το πόλεμο - υπηρετούσε όλη τη διάρκεια του πολέμου σε ένα θωρηκτό -  μια θέση μηχανικού στην υπηρεσία Γεφυρών και Δρόμων της Βρέστης όπου υπήρχε το οικογενειακό κτήμα των Λε Μπαρόν. Ανέλαβε την οικοδόμηση της πόλης που την είχαν κατεδαφίσει τελείως οι βομβαρδισμοί. 


Eγώ γεννήθηκα το 1952  σε αυτή τη πόλη του "τέλους της γης" (Φινιστέρ) που υπήρχαν ακόμα εκατοντάδες παράγκες από αυτές που είχαν χτισθεί "προσωρινά". Τελικά την τελευταία την γκρέμισαν το 1984, δηλαδή 40 χρόνια μετά από την απελευθέρωση! Με τον αδελφό μου παίζαμε δίπλα σε ένα μπούνκερ πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη μία φράση που με παγώνει ακόμα ενώ περάσανε 53 χρόνια "Ειρήνη στο Βιετνάμ"…

Παράγκες στη Βρέστη δεκαετία του 1960
Κι η Βρέστη αναγεννήθηκε. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ τελείωσε… Σήμερα ο Ολλάντ κι η Μέρκελ γιορτάζουν μαζί "50 χρόνια φιλία". Εγώ θα έλεγα "κοινά συμφέροντα και συμμαχία εναντίον των μικρών χωρών". Τα μπούνκερ μείνανε. Σκληρά, άφθαρτα. Σαν την Μέρκελ. Οι πολίτες όμως τι φταίνε;; Οι πολίτες της "παλιάς Ευρώπης" μοιάζουν, έχουν τον ίδιο πολιτισμό, τον ίδιο τρόπο ζωής, ανέκαθεν. Εκείνοι γνωρίζουν την ειλικρινή φιλία χωρίς σύνορα και χωρίς πολιτικούς για να σπέρνουν ζιζάνια.
 
Το 2007 Γάλλοι και Γερμανοί τραγουδάνε μαζί "Τα μπούνκερ της Βρέστης" :
Το χειμώνα μας προστατεύουν όταν φυσάει, το καλοκαίρι χανόμαστε μέσα για να γινόμαστε εραστές, Αυτοί που τα έχτισαν πέταξαν τα όπλα τους, τα παιδιά τους μας επισκέπτονται σαν φίλοι, Δεν φοβόμαστε να έρθει κανείς από την θάλασσα, η βρετονική γι θυμάται και συγχωρεί το πόλεμο, Τα μπούνκερ διηγούνται την ιστορία σαν ξεχασμένα βιβλία σε μια σοφίτα...


Όλα περνάνε, αναγεννιούνται. Πόσους πολέμους γνώρισε η ανθρωπότητα; Και πόσους θα γνωρίσει ακόμα; Λέγονται "κρίσεις" όταν υποτίθεται ότι ζούμε σε περίοδο ειρήνης όπως σήμερα. Όταν υπάρχει πόλεμος περιμένουμε την ειρήνη κι όταν έχουμε ειρήνη ξέρουμε ότι κάποια μέρα θα έχουμε πάλι πόλεμο. 

Η ιστορία των λαών είναι ιστορία ακμών και παρακμών που αποτελεί θεωρία της ανακύκλησης: 
Όλα όσα συμβαίνουν στο σύμπαν και στον κόσμο μας ακολουθούν μια κυκλική πορεία και επαναλαμβάνονται ύστερα από ορισμένη χρονική περίοδο. Πόσες ακμές και πόσες παρακμές γνώρισε ο ελληνικός λαός; Κι όμως ο ελληνικός λαός ζει, και θα αναγεννηθεί διότι ο ελληνισμός είναι αθάνατος!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.